Hur väljer jag rätt typ av munskydd? Vad betyder de olika typerna och markeringarna?
FFP3, FFP2 EN14683:2019, EN149:2001 Typ II R, BFE98, Typ I…
HUR VÄLJER JAG RÄTT SKYDD OCH VAD BETYDER ALLA DESSA MARKERINGAR OCH OLIKA TYPER AV MUNSKYDD?
Det finns två olika typer av skydd: mun- och nässkydd och andningsskydd. Mun- och nässkydd (munskydd) delas i kirurgiska munskydd och munskydd av tyg. Andningsskydd (PPE=Personal Protective Equipment) är mer effektiva och de täcker luftvägarna totalt. Dessa används inom sjukvården, speciellt bland personal som arbetar med COVID-19 patienter.
MUNSKYDD
Kirurgiska mun- och nässkydd är grundläggande skydd för både privat bruk och hälsovården. Munskydd har använts inom hälsovården redan i tiotalsår. På basen av dessa erfarenheter har användning av munskydd haft en betydlig inverkan på förhindrandet av att smittor sprids.
EN14683:2019 direktiv reglerar mun- och nässkydd. Den viktigaste egenskapen är filtreringseffektiviteten (BFE-värdet).
Olika typer av munskydd:
- Munskydd för privat bruk (BFE>80)
- Typ I skydd (anpassar sig för vård- och professionellt bruk, BFE>95)
- Typ II (anpassar sig för sjukvård, BFE>98)
- Typ II R (stänksäker, används bland annat av tandläkare och vårdpersonal under operationer).
Alla skydd som används inom sjukvården bör vara CE-märkta. Det finns avsevärda skillnader bland CE-certifikat så det lönar sig att vara extra noggrann med dem. EU har en officiell lista på testanläggningar som uppfyller de krav som behövs för att kunna ge certifikatet åt mer effektiva skydd.
Munskydd har också andra viktiga kriterier bland annat gällande renhet. BFE-värdet ensam står inte för alla kriterier. VTT i Finland testar filtreringseffektiviteten, men är inte en av EU:s officiella testanläggningar och därmed kan de inte bevilja CE-certifikat.
Filtreringseffektiviteten på munskydd av tyg kan variera allt mellan BFE30 och BFE80 om den inte har filter. Skydd med låg filtreringseffektivitet är naturligtvis bättre än inget skydd alls, men det lönar sig att välja ett skydd med minst 2-lager.
ANDNINGSSKYDD
Andningsskydd regleras av EN149:2001 standard och delas in i olika skyddsklasser enligt filtreringseffektiviteten. Andningsskydd klassas som personlig skyddsutrustning.
Olika typer av andningsskydd:
- FFP3 (99 %) - mest effektiva skyddet, filtreringseffektivitet 99 %. Detta innebär i praktiken att då andningsskyddet används på rätt sätt ger den fullständigt skydd mot de minsta luftburna partiklarna, till och med på intensivvårdavdelningen där luften kan innehålla massvis med aerosoler. FFP3 skydd är ofta utrustade med ventiler, vilket gör skydden enklare att andas i.
- FFP2 (95 %) – det mest allmänna skyddet som skyddar mot mindre luftburna partiklar som bakterier och virus. Ett effektivt skydd som anpassar sig även för privat bruk. Betydlig förmånligare än FFP3.
- FFP1 (80%) – skyddar mot större luftburna partiklar som damm och sågspån.
Andningsskydd är strikt reglerade och de bör alltid ha ett Europeiskt testanläggnings certifikat.
Tillverkaren kan själv ge sina produkter CE-märke och filtreringseffektivitet, t.ex. BFE>98, eftersom munskydd som säljs för privat bruk inte regleras av EU:s lagstiftning. Det är här problematiken ligger. Tullen strävar efter att kontrollera att importerade produkter har alla relevanta certifikat och testresultat, men det är för tillfället på konsumentens ansvar att se till att produkterna har pålitliga certifikat – dvs. TUV:s CE-märke och fabrikens ISO 13485:2016-certifikat. Annars kan produkterna ha betydliga brister i kvalitéten.
Våra andningsskydd, och munskydd för professionellt bruk, har alla relevanta certifikat (TUV). Utöver det har vi testat våra produkter på VTT i Finland.
HUR FÖRSÄKRAR JAG ATT PRODUKTENS CE-MÄRKE ÄR GILTIGT?
Genom att välja produkter som utöver CE-märket fyller EN149:2001 eller EN14683:2019 kraven. Se till att CE-certifikatet har beviljats av en officiell, GODKÄND Europeisk testanläggning,t.ex. TUV. Inga Kinesiska anläggningar/tillverkare/importörer har rättigheter till verifiering. Lista på deras godkända anläggningar hittas här: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=34
Alla skydd med hög filtreringseffektivitet har CE-certifikat beviljat av en utomstående tredje part samt en officiell testanläggning.
Hoppas detta inlägg hjälper dig att hitta rätt skydd.
Om du har några frågor om ämnet eller fortfarande inte vet vilket skydd du borde välja – kontakta oss. Vi svarar gärna på dina frågor!
Lämna en kommentar (alla fält krävs)
Kommentarer kommer att accepteras före publicering.