Täta andningsskydd ger effektivt skydd, till exempel mot bakterier och virus, som kan sprida sig i luften. Filtrerande andningsskydd för engångsbruk (FFP) bör ersättas med en ny om den blir trasig, insidan är smutsiga eller andningsmotståndet ökar.
Hur lägger man på andningsskyddet?
Desinficera händer genom att tvätta dem noggrant med tvål och vatten. Om det inte är möjligt använd desinfektionsmedel eller desinficerande servetter. Ta i banden på skyddet och för skyddet mot ansikte. Var noga med att inte röra skyddet inuti. Lägg banden bakom öronen. Om öglorna bakom öronen är för långa kan du göra en liten knut i öglan. Forma skyddet så att den känns bekväm och har bra passform.
Hur tar man bort skyddet från ansiktet?
För ena handen mot näsan och ta tag i skyddet vid näsan. För den andra handen till bandet och ta av andningsskyddet. Lägg den i en soptunna med lock. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten eller använd handdesinfektion vars alkoholhalt är över 75 %. Se till att du alltid har med dig desinficerande våtservetter eller handdesinfektion.
Hur är andningsskydden förpackade?
Alla våra produkter packas hygieniskt på fabriken. Små förpackningar skickas hem i kuvert. Större förpackningar skickas antingen till närmaste förbindelsepunkt, eller enligt ditt val ända hem.
Vad är fördelen med andningsskydd och munskydd?
Då andningsskydd används på rätt sätt skyddar den 100% mot virus. Andningsskydd med FFP3 skyddsklassificering används inom sjukvården, där de exempelvis sköter om Covid-patienter. Sjukvården använder ofta även skyddsvisir och skyddande kläder. Andningsskydd med FFP2 skyddsklassificering filtrerar inte de minsta partiklarna men skyddar effektivt då det inte finns mycket aerosoler i luften som innehåller virus. Observera att skydd med ventil är enklare att andas i medan de inte skyddar andra omkring dig lika effektivt om du bär på smittan.
Vilka andningsskydd används inom sjukvården?
Sjukvården använder antingen en kirurgisk mask (minst Type II klassificerad mun- och nässkydd) eller FFP-skydd. Type I munskydd anpassar sig till användning inom vården, exempelvis inom äldreomsorg. Type IIR munskydd är stänksäkra och används inom sjukvård då det finns behov för stänksäkra skydd. Type IIR skydd håller också en längre tid om den inte blir fuktig. Observera alltid kvaliteten och vilken typs skydds du använder. Läs mera om olika typer av skydd på vår blogg. Det finns massor olika med varierande kvalitet!
Tygmasker då?
Munskydd av tyg skyddar naturligtvis bättre än ingenting men skyddet når inte samma skyddsklass som munskydd med 3-lager för engångsbruk. Tygmasker finns också i varierande kvalitet. I vårt sortiment kan du hitta en tygmask med testad filtertyg som ger BFE94 klass skydd dvs. skyddseffektiviteten räcker även för professionellt bruk. Vi leverera dock endast mun- och andningsskydd för engångsbruk till hälso- och sjukvården.